Koronavirus – Kansallisarkiston toimenpiteet

Kansallisarkistolle asiakkaiden, henkilöstön ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden aineistojen turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. Tiedotamme tällä sivulla toimenpiteistämme koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Kansallisarkistossa on perustettu häiriötilanteen johtoryhmä, joka seuraa aktiivisesti tilannetta ja viranomaisohjeistusta sekä koordinoi varautumistoimia.

Kansallisarkiston ohjeistus asiakaspalvelu- ja tutkijasalitiloissa asioiville sekä yhteistyökumppaneille


1.12.2020 Kansallisarkiston Helsingin, Hämeenlinnan ja Oulun toimipaikat suljettu 20.12. saakka

Kansallisarkiston Helsingin, Hämeenlinnan ja Oulun toimipaikat on suljettu alueellisen koronavirustilanteen vuoksi 20.12.2020 asti. Muut toimipaikat palvelevat normaalisti.


28.9.2020 Kansallisarkiston asiakkaita ja yhteistyökumppaneita pyydetään huomioimaan hengityssuojainten käyttösuositukset

Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelun asiakkaita pyydetään huomioimaan viranomaisten alueelliset suositukset hengityssuojainten käytöstä julkisissa tiloissa. Erityisen tärkeää hengityssuojaimen käyttö on tilanteissa, joissa turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa.

Lue koko tiedote.

24.8.2020: Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut siirtyvät syysaikatauluun – hygienia- ja turvaväliohjeistusta noudatettava edelleen

Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalveluissa siirrytään syysaikatauluun 1.9. alkaen. Asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden varmistamiseksi ja koronatartuntariskin minimoimiseksi noudatetaan edelleen kesän alussa annettua hygienia- ja turvaväliohjeistusta.

Asiakkaille ei toistaiseksi ole annettu suositusta kasvomaskien käytöstä. Maskien käyttöä voidaan kuitenkin edellyttää myös asiakkailta, jos epidemiatilanne syksyn kuluessa pahenee.

Lue koko tiedote


9.7.2020: Muista hygienia- ja turvaväliohjeistus tutkijasalissa asioidessasi – tilaukset kannattaa tehdä ennakkoon Astiassa

Kansallisarkisto muistuttaa asiakkaitaan edelleen turvavälien ja riittävän käsihygienian noudattamisesta. Mahdollisimman turvallisen tutkijasalikäynnin takaamiseksi asiakaspaikkoja on käytettävissä normaalia vähemmän.

Arkisto muistuttaa myös, että oman ja muiden asiakkaiden palvelun nopeuttamiseksi tutkijasaliin tehtävät asiakirjatilaukset, kaukolainatilaukset ia käyttöoikeushakemukset kannattaa tehdä ennakkoon Astia-verkkopalvelun kautta. Tilauksiin on hyvä merkitä aiottu käyntipäivä.

Tutustu Kansallisarkiston ohjeistukseen tutkijasalissa asioiville.


8.6.2020: Asiakkaat palasivat tutkijasaleihin positiivisin mielin

Kansallisarkiston ensimmäinen avoinnaoloviikko koronaviruksesta johtuneen toimipaikkojen sulkemisen jälkeen toi asiakkaat takaisin tutkijasaleihin. Esimerkiksi Jyväskylän toimipaikassa tutkijasalipalvelu pyörähti käyntiin keskimääräistä kesäkuun alkua vilkkaampana. Joensuun toimipaikassa asiakkaita on ollut tasaisena virtana, ja asiakasmäärät ovat vastanneet tavanomaisten kesäpäivien lukemia. Varsinaista ruuhkaa asiakaspalvelu- tai tutkijasalitiloissa ei ole päässyt syntymään, vaikka asiakaspaikkoja on poikkeusolojen vuoksi harvennettu.

Lue lisää.


4.6.2020: Asiakkailla on vapaaehtoinen mahdollisuus jättää yhteystietonsa koronajäljitystä varten

Kansallisarkiston tutkijasalien asiakkaat voivat halutessaan jättää yhteystietonsa (nimi ja puhelinnumero) toimipaikkaan, jossa he asioivat. Kyse on vapaaehtoisesta varotoimenpiteestä. Yhteystietoja kerätään koronavirukselle mahdollisesti altistuneiden asiakkaiden tavoittamiseksi, ja ne luovutetaan tarvittaessa koronajäljitystä varten terveydenhuollon ammattihenkilöstölle.

Yhteystiedot hävitetään heti sen jälkeen, kun niiden säilyttäminen ei ole välttämätöntä koronavirustartuntojen jäljittämiseksi. Annettuja tietoja ei käytetä muihin tarkoituksiin.


Ensimmäinen avoinnaolopäivä käynnistyi vilkkaana Helsingin toimipaikassa

Kansallisarkiston asiakaspalvelu- ja tutkijasalitilat avautuivat Helsingin toimipaikassa maanantaina 1.6. Huolimatta asteittaisesta paluusta kohti normaalia, myös Kansallisarkisto muistuttaa asiakkaitaan edelleen turvaväleistä ja riittävästä käsihygieniasta.

Lue lisää.


1.6.2020: Tilajärjestelyjä Kansallisarkiston Jyväskylän toimipaikassa – mikrofilmisali poistuu asiakaskäytöstä

Kansallisarkisto Jyväskylän asiakastiloja on järjestelty uudelleen. Mikrofilmilukusali on muutettu henkilökunnan työskentelytilaksi. Mikrofilmilukusalissa olleet asiakaspäätteet sekä osa mikrofilmien lukulaitteista on siirretty tutkijasaliin. Kaikki mikrokortit ja suurin osa mikrofilmirullista on edelleen käytettävissä. Jyväskylän yliopiston omistamat mikrofilmirullat on palautettu yliopistolle, ja osa Kansallisarkiston digitoiduista mikrofilmirullista on poistettu käytöstä.

Lisätietoja: johtaja Päivi Hirvonen, p. 0295 337 181


Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut avataan kesäkuun alussa – asiakkaiden on noudatettava hygienia- ja turvaväliohjeistusta

Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut avataan Helsingissä maanantaina 1.6. ja muissa toimipaikoissa tiistaina 2.6. alkaen. Toiminnan uudelleen käynnistäminen tehdään hallitusti niin, että asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus varmistetaan ja tartuntariskit minimoidaan mahdollisimman hyvin.

Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut avataan Helsingissä 1.6.2020 ja muissa toimipaikoissa 2.6.2020 alkaen

Kansallisarkiston Helsingin toimipaikan tutkijasalit avataan maanantaina 1.6.2020 klo 9. Tutkijasalit ovat avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-16. Lue lisää toimipaikkojen aukioloajoista.

11.5.2020: Toukokuun tenttipäivä siirtyy kesäkuulle

Kansallisarkisto on päättänyt siirtää 29.5. pidettäväksi suunniteltua asiakirjahallinnon ja arkistotoimen perustutkinnon tenttitilaisuutta viikolla hallituksen 4.5. ilmoittamien linjausten mukaisesti. Uusi tenttipäivä on perjantai 5.6.2020 klo 9–13. Tentti järjestetään kaikissa Kansallisarkiston toimipaikoissa. Vaihtoehtoiset tenttipaikat eivät ole käytettävissä.

Tenttiin tulijoilta edellytetään seuraavien turvallisuusohjeiden noudattamista:

 • tenttijä ei saa kuulua THL:n ohjeistuksessa mainittuihin riskiryhmiin
 • tenttijällä ei saa olla lieviäkään flunssan oireita
 • tenttiin ei saa tulla, jos on oleskellut ulkomailla viimeisen kahden viikon aikana tai muuten epäilee altistuneensa virukselle
 • tenttijä pesee ja desinfioi kätensä Kansallisarkistoon saapuessaan ja sieltä poistuessaan THL:n ohjeiden mukaisesti (käsidesiä on saatavilla Kansallisarkistossa)

Tenttijät sijoitetaan turvavälit huomioiden riittävän etäälle toisistaan ja tentin valvojasta.

Tenttiin ilmoittaudutaan sähköpostitse (kirjaamo@arkisto.fi) 29.5. mennessä. Ilmoittautumisen yhteydessä on kerrottava, missä Kansallisarkiston toimipaikassa aikoo tentin suorittaa ja mitä moduulia on tulossa tenttimään. Aikaisemmin saapuneet ilmoittautumiset toukokuun tenttiin ovat voimassa ilman erillistä ilmoitusta.

Kansallisarkisto on lisäksi päättänyt järjestää ylimääräisen tenttitilaisuuden 28.8.2020. Elokuun tenttiin liittyvistä käytännöistä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin. 


5.5.2020: Kansallisarkiston palvelut avataan 1.6.2020 lukien

Hallitus linjasi 4.5.2020 rajoitustoimien vaiheittaisesta purkamisesta. Tämän mukaisesti Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut avataan 1.6.2020 alkaen.

Lisätietoja: johtaja Päivi Hirvonen, Kansallisarkisto, 029 533 7181


8.4.2020: Kansallisarkiston asiakaspalvelu suljettu 13.5. saakka – palvelu verkossa jatkuu

Kansallisarkisto on sulkenut toimipaikkansa koronaepidemian vuoksi. Toimipaikat pysyvät suljettuina vähintään 13.5.2020 saakka. Sulku koskee kaikkea Kansallisarkiston tiloissa tapahtuvaa fyysistä asiointia, tutkimusta ja tapahtumia.

Toimipaikkojen sulkemisella pyritään hidastamaan koronavirusepidemian leviämistä. Pahoittelemme tilanteesta asiakkaille koituvaa haittaa.

Toimipaikkojen asiakaspalvelun keskeyttämisen vaikutukset

Kansallisarkisto ei ota toistaiseksi vastaan uusia tutkijasalitilauksia, kaukolainatilauksia tai niihin liittyviä käyttöoikeushakemuksia.

Tutkijasali- ja kaukolainat

Toimipaikoissa tutkijasalilainat palautetaan makasiineihin. Sen sijaan asiakkaiden kaukolainoja ei palauteta, vaan niiden laina-aikaa jatketaan.

Astia-verkkopalvelu

Astia-verkkopalvelussa ei voi sulun aikana tehdä uusia tutkijasalitilauksia, kaukolainatilauksia tai niihin liittyviä käyttöoikeushakemuksia. Muutoin Astia on käytettävissä normaalisti.

Palvelu verkossa jatkuu

Kansallisarkisto jatkaa asiakkaidensa palvelemista verkossa, sähköpostitse ja puhelimitse. Palvelujen häiriötön toiminta pyritään varmistamaan. Poikkeukselliset olosuhteet saattavat vaikuttaa palveluihimme hidastavasti. Varmistamme ensisijaisesti, että kansalaisten oikeusturvan ja hallinnon toimivuuden kannalta kriittiset palvelut turvataan.

Tiedotamme viivytyksettä tällä sivulla, mikäli palveluihin tulee muutoksia.

Kansallisarkiston yhteystiedot

Tutustu Kansallisarkiston sähköisiin palveluihin


6.4.2020: Huhtikuun tenttipäivä peruttu

Kansallisarkisto peruu asiakirjahallinnon ja arkistotoimen perustutkintoon kuuluvan yleisen tenttipäivän 24.4.2020. Korvaavaa tenttitilaisuutta ei järjestetä. Toukokuun tentin osalta selvitellään vielä erilaisia toteuttamisvaihtoehtoja, mikäli poikkeusolot jatkuvat vielä 13.5. jälkeenkin.


25.3.2020: Ulkopuolisten toimijoiden työskentely Kansallisarkiston tiloissa

Ulkopuolisten toimijoiden Kansallisarkiston tiloissa suorittamat työt voivat jatkua normaalisti, kunhan noudatetaan Kansallisarkiston turvallisuusohjeistusta. Töistä sovitaan aina etukäteen. Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi erityishuomiota on kiinnitettävä siihen, että:

 • Tiloihin saapuvat eivät saa kuulua THL:n ohjeistuksessa mainittuihin riskiryhmiin
 • Kukaan tulijoista ei saa kärsiä flunssan oireista
 • Tiloihin ei saa tulla, mikäli on oleskellut ulkomailla viimeisen kahden viikon aikana tai muuten epäilee erityistä altistusta virukselle
 • Hyvä käsihygienia on tärkeää ja erityisesti käsien huolellinen peseminen saippualla ja kuivaus
 • Käsidesiä on saatavilla Kansallisarkiston tiloissa

Kansallisarkiston tutkijasalit ja muu paikan päällä tapahtuva asiakaspalvelu on kuitenkin suljettuna 17.3.2020 lukien. Näiden palvelujen avaamisesta uudelleen tiedotetaan erikseen.

Lisätietoja: toimitilapäällikkö John Laquist, 050 530 0472


18.3.2020: Poikkeusolojen vaikutukset Kansallisarkiston koulutus- ja kurssitoimintaan

Kansallisarkisto peruu asiakirjahallinnon ja arkistotoimen perustutkintoon kuuluvan yleisen tenttipäivän 27.3.2020. Korvaavaa tenttitilaisuutta ei järjestetä. Huhti- ja toukokuun tenttitilaisuudet pyritään järjestämään aikaisemmin ilmoitetun aikataulun mukaisesti, mikäli yleinen tilanne sen sallii.

Kansallisarkisto peruu kaikki läsnäoloa vaativat koulutustilaisuudet toukokuun 2020 loppuun saakka. Peruuntuvat koulutukset siirretään pidettäväksi syksyllä 2020 seuraavasti:

 • Helsingissä 10.3. alkaneen asiakirjahallinnan peruskurssin toinen lähiopetuspäivä siirtyy pidettäväksi 3.9.2020
 • Oulussa järjestettävä asiakirjahallinnan peruskurssi siirtyy kokonaan pidettäväksi 1.–24.9.2020

Asiakirjahallinnan peruskurssi 8.9.–1.10.2020 pidetään Helsingissä koulutusohjelman mukaisesti.

Asiakirjahallinnon ja arkistotoimen perustutkinnon lopettamiseen liittyviä määräaikoja on tänään jatkettu viidellä kuukaudella. Nyt suoritusoikeutta voi hakea 31.10.2020 mennessä. Lisätietoja tiedotteesta.


17.3.2020: Kansallisarkisto keskeyttää asiakaspalvelun toimipaikoissaan – palvelu verkossa jatkuu

Kansallisarkisto on sulkenut kaikki toimipaikkansa asiakkailta 17.3.2020 lukien. Toimipaikat pysyvät suljettuina vähintään kuukauden. Sulku koskee kaikkea Kansallisarkiston tiloissa tapahtuvaa fyysistä asiointia, tutkimusta ja tapahtumia.

Toimipaikkojen sulkemisella pyritään hidastamaan koronavirusepidemian leviämistä. Pahoittelemme tilanteesta asiakkaille koituvaa haittaa.

Toimipaikkojen asiakaspalvelun keskeyttämisen vaikutukset

Kansallisarkisto ei ota toistaiseksi vastaan uusia tutkijasalitilauksia, kaukolainatilauksia tai niihin liittyviä käyttöoikeushakemuksia.

Tutkijasali- ja kaukolainat

Toimipaikoissa tutkijasalilainat palautetaan makasiineihin. Sen sijaan asiakkaiden kaukolainoja ei palauteta, vaan niiden laina-aikaa jatketaan 14.4. alkaen eteenpäin 4 viikkoa.

Astia-verkkopalvelu

Astia-verkkopalvelussa ei voi sulun aikana tehdä uusia tutkijasalitilauksia, kaukolainatilauksia tai niihin liittyviä käyttöoikeushakemuksia. Muutoin Astia on käytettävissä normaalisti.

Palvelu verkossa jatkuu

Kansallisarkisto jatkaa asiakkaidensa palvelemista verkossa, sähköpostitse ja puhelimitse. Palvelujen häiriötön toiminta pyritään varmistamaan. Poikkeukselliset olosuhteet saattavat vaikuttaa palveluihimme hidastavasti. Varmistamme ensisijaisesti, että kansalaisten oikeusturvan ja hallinnon toimivuuden kannalta kriittiset palvelut turvataan.

Tiedotamme viivytyksettä tällä sivulla, mikäli palveluihin tulee muutoksia.

Kansallisarkiston yhteystiedot

Tutustu Kansallisarkiston sähköisiin palveluihin

Lisätietoja

Johtaja Juhani Tikkanen, Kansallisarkisto
puh. 050 4688761
sähköposti etunimi.sukunimi(at)arkisto.fi


16.3.2020 Asiakaspalvelun keskeyttäminen Kansallisarkiston toimipaikoissa 17.3.2020 alkaen


16.3.2020 Vaasan toimipaikan asiakaspalvelu on suljettu 17.-20.3.2020.


13.3.2020 Koronavirus – Kansallisarkiston toimenpiteet

Kansallisarkiston asiakkaita kehotetaan ensisijaisesti käyttämään verkkopalveluita tai olemaan yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse palvelun saamiseksi.

Jos kuulut riskiryhmään, kärsit flunssan oireista, olet oleskellut ulkomailla viimeisen kahden viikon aikana tai muuten epäilet erityistä altistusta virukselle pyydämme jäämään kotiin.

Muistutamme, että hyvä käsihygienia on tärkeää ja erityisesti käsien huolellinen peseminen saippualla ja kuivaus. Lisäksi käsidesiä on saatavilla Kansallisarkiston yleisissä tiloissa. Huolehtimalla käsihygieniasta huomioit myös muiden terveyttä.

Toimenpiteitä 13.3.2020

Toimipaikkojen aukiolo

Kansallisarkiston toimipaikat ovat toistaiseksi avoinna normaalisti Helsingissä, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Mikkelissä, Oulussa ja Turussa. Saamelaisarkisto Inarissa on suljettu toistaiseksi.

Tapahtumat Kansallisarkistossa

Valtaosa tiloissamme järjestettävistä tapahtumista perutaan tai siirretään. Kansallisarkisto suosii kokousten ja muiden kokoontumisten järjestämistä etäyhteyksin.

Työmatkustus

Erityisillä tartunta-alueilla matkustaneiden kansallisarkistolaisten karenssiaika on kaksi viikkoa ja muualla ulkomailla matkustaneiden 10 päivää. Kansallisarkiston työntekijät eivät matkusta ulkomaille maaliskuun aikana. Kotimaanmatkat korvataan etäkokouksilla.

Etätyö

Riskiryhmät siirtyvät etätyöhön maaliskuun loppuun asti. Muuta henkilöstöä kehotetaan etätöihin mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot palveluista

Johtaja Juhani Tikkanen, puh 050 4688761

Lisätiedot varautumisesta

Hallintojohtaja Immo Aakkula, puh 050 5023 146