Hoppa till huvudinnehållet

Våra utställningar

Finlands ordnar 100 år -utställning

Pågår: 4.12.2018–20.12.2019

Öppettider: tis, tors och fre kl. 10–15. Ons kl. 12–18.

Plats: Riksarkivet. Fredsgatan 17, Helsingfors. (Mer information om ankomst och hinderslöshet)

Inträde: Fritt

Guidade rundturer: Riksarkivet ordnar en svenskspråkig visning av utställningen Finlands ordnar 100 år på onsdagen 11.12.2019. Rundturen inleds kl. 16.15 och varar cirka en timme. Anmälningar till visningen mottas vid Riksarkivets infodisk.

Guidade rundturer för grupper ordnas enligt överenskommelse. Ta kontakt: john.stromberg@arkisto.fi


Finlands ordnar 100 år -utställningen presenterar statsordnarnas historia och nutid. Målet med utställningen är att lättillgängligt presentera användningen av utmärkelsetecken i Finland. Utställningen ordnas med anledning av hundraårsjubileet för Frihetskorsets orden och Finlands Vita Ros’ orden.

Genom ett mångsidigt material beskriver utställningen hur Finlands ordensväsen utformades 1918–1919 och hur det statliga ordensväsendet har levt i tiden. För att kunna svara på samhällets föränderliga behov har ordnarna anpassat både förläningsgrunderna och urvalet förlänade utmärkelsetecken.

På utställningen åskådliggörs bärandet av utmärkelsetecken vid olika tillställningar med hjälp av dräkthelheter. Utmärkelsetecknen av Finlands ordnar åtnjuter ett anseende som delvis grundar sig på skickligt guldsmideri och hög materiell kvalitet. Storkorset av Finlands Vita Ros med kedja är Finlands högsta utmärkelsetecken och bärs av presidenten i egenskap av stormästare. På utställningen presenteras hur storkorset med kedja framställs av över 400 delar.

De finländska och utländska utmärkelsetecken som förlänades framlidne president Mauno Koivisto (1923–2017) bildar en särskild del av utställningen. Den omfattar flera höga utländska utmärkelsetecken som enligt internationell sedvänja kommer att återbördas till de förlänande länderna efter utställningens slut.

Mer information om utställningen

Utställningskatalog


Permanent utställning om papperets historia

I juni 2009 överfördes Oy Keskuslaboratorio - Centrallaboratorium Ab:s (KLC) samling till Riksarkivet. Den omfattar en betydelsefull pappershistorisk samling och en boksamling om tillverkning och identifiering av papper.

Detta material har sammanställts till en pappershistorisk basutställning som finns i foajén utanför Riksarkivets föreläsningssal (Fredsgatan 17, Helsingfors).