A
«
Kasvimaalta keittiöön - yli vuosisata pohjoissuomalaista puutarhaa, kasvimaata ja kotitaloutta

Tervetuloa Kasvimaalta keittiöön -näyttelyyn!

Kuva: Kurssilaisten oppitunti luonnon helmassa. Kurssilaisten oppitunti luonnon helmassa.

Pohjoissuomalaista puutarha-, kasvimaa- ja kotitalousosaamista edustaa ruustinna Nora Pöyhösen vuonna 1892 perustama Haapaveden kasvitarha- ja keittokoulu. Siellä annettua kotitalous- ja puutarha-alan opetusta on 2000-luvulla jatkanut Haapaveden ammattiopisto, mutta myös koulun vanha päärakennus Ruustinnanhovi ja sitä ympäröivä puistoalue muistuttavat edelleen Pöyhösen merkittävästä elämäntyöstä.


Tämä näyttely koostuu lähinnä Nora Pöyhösen suvun hallussa olevista valokuvista sekä Oulun maakunta-arkistossa säilytettävien Haapaveden emäntäkoulun ja Alexandra Eleonora (Nora) Pöyhösen arkistojen (Alexandra Eleonora Pöyhösen I ja II arkistot) asiakirjoista. Näyttely kertoo niistä alkuvaikeuksista, joita koulun perustaminen ja kasvimaa- ja puutarha-aatteen edistäminen tarmokkaalle ruustinnalle aiheutti, ja niistä kunnioitettavista tuloksista, joita Nora Pöyhönen ja hänen elämäntyötä jatkaneet Pöyhösen suvun jäsenet saavuttivat.


Alkuperäinen näyttely, jota verkkonäyttely pyrkii mahdollisimman uskollisesti toistamaan, oli esillä Oulun maakunta-arkistossa 1990-luvun lopulla. Näyttelyn asiakirjat ovat peräisin lähdeviitteissä mainituista, maakunta-arkistossa säilytettävistä arkistoista. Ne valokuvat, joiden lähdeviitettä ei ole mainittu, ovat edelleen Pöyhösen suvun hallussa.