Etusivu

logo

Aslak-otsikkoteksti

Aslak Outakoski

Täällä vasta tuntee olevansa väärentämättömässä Lapissa, sillä täällä puhutaan kaikkialla lappia ja täällä Lapin vakavat, ystävälliset alkuperäiset asukkaat poikkeuksetta esiintyvät arkisessakin elämässään kauniissa, taidokkaasti valmistamissaan kansallispuvuissa. Ja täällä yöttöminä öinä kaikuu vielä puhtaana Lapin kansallislaulu, joiku.

Mahtavien koskien pauhun, vapaan tunturituulen ja kauniin satakielen laulujen säestämänä Lapin ihana kesä painui lähtemättömästi sieluni sisimpään.


(A. Outakoski, Kesämatka Lappiin. Kaleva 18.6.1933.)

Tervetuloa saamelaisista kertovaan "Aslak" -asiakirjanäyttelyyn. Näyttely avattiin alun perin Oulun maakunta-arkiston 80-vuotisjuhlien yhteydessä 22.3.2012 ja oli esillä maakunta-arkiston Aslakin aulassa vuoden loppuun saakka.

Esitellessään maakunta-arkiston piirin pohjoisinta osaa koskevaa aineistoa näyttely haluaa samalla kunnioittaa lähes 40 vuotta maakunta-arkiston hoitajana toimineen Aslak Outakosken työtä. Outakoskella oli saamelaiset juuret ja syvä rakkaus pohjoisinta Lappia kohtaan. Nämä yhdistyivät kotiseutuhistorian harrastukseen ja arkistoammattilaisuuteen tavalla, jonka voimme nähdä maakunta-arkiston toiminnan perinteissä ja lukuisissa yksityisissä arkistoissa ja kokoelmissa.

Näyttelyn asiakirjat ja valokuvat esittelevät saamelaisten historiaa eri näkökulmista. Näitä ovat valtiovallan ja kirkonmiesten näkökulmat, elinkeinojen muuttuminen ja saamelainen perinne. Lisäksi kolttasaamelaisten arkea kuvaavat ennen kaikkea Aslak Outakosken Petsamon-tutkimusretkellään 1930-luvulla ottamat valokuvat.

Näyttelyn tekstit perustuvat suurimmaksi osaksi toisen entisen Oulun maakunta-arkiston johtajan Samuli Onnelan käsikirjoitukseen vuonna 1993 järjestettyyn näyttelyyn "Saamelaiset Oulun maakunta-arkiston asiakirjoissa". Näyttelyn asiakirjat ja kuvat ovat Oulun maakunta-arkistosta, ellei toisin mainita.

Siirry näyttelyynpirtanauha

© Oulun maakunta-arkisto 2015