Saamelaisarkisto

Saamelaisarkisto on osa saamen kansan muistia ja se pyrkii

  • tukemaan ja edistämään monitieteellistä saamentutkimusta.
  • vahvistamaan saamelaiskulttuuria ja lisäämään tietoisuutta saamelaiskulttuurista.
  • turvaamaan saamelaisia koskevan asiakirja-aineiston säilymisen.

Yhteystiedot ja aukioloajat

Saamelaisten kulttuurikeskus Sajoksen rakennus, jonka julkisivussa runsaasti puuta ja lasia. Etualalla metsää ja puinen kyltti, jossa lukee Sajos.

Käynti- ja postiosoite: Saamelaiskulttuurikeskus Sajos, 99870 Inari

Puhelin: 050 408 3062

Sähköposti: saamelaisarkisto@kansallisarkisto.fi

Avoinna

  • Maanantai-torstai klo 9–16
  • Varaa aika tutkijasalikäynnille vähintään 3 arkipäivää aikaisemmin sähköpostitse tai puhelimitse (saamelaisarkisto@kansallisarkisto.fi, puh. 050 408 3062).
  • Saamelaisarkiston tutkijasalipalvelut on suljettu 30.1 – 6.2.2023. Arkiston sähköpostiin ja puhelimeen vastataan normaalisti 30.1 – 2.2.2023.

Saapuminen ja esteettömyys

Saamelaisarkiston tilat ovat Sajoksen toisessa kerroksessa. Saapumisesta on hyvä ilmoittaa etukäteen, sillä toimistokäytävän ovi on lukossa ja se täytyy avata vieraille. Voit myös kysyä neuvoa Sajoksen Infosta.

Kulttuurikeskuksen edessä on maksuttomia pysäköintipaikkoja. Kahvila Čaiju, naulakot ja WC-tilat sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa.

Liikuntarajoitteiset pääsevät sisään Sajoksen pääsisäänkäynnistä, ovet on varustettu automaattisella avausmekanismilla. Hissillä pääsee toiseen kerrokseen, jossa Saamelaisarkiston tilat sijaitsevat.

Sisätilat ovat esteettömiä ja henkilökunta auttaa tarvittaessa ovien avaamisessa. Inva-WC löytyy ensimmäisestä kerroksesta. Opaskoirat ovat sallittuja.

Saamelaisarkiston aineistot

Saamelaisarkisto ottaa vastaan saamentutkimukselle merkittävien yksityishenkilöiden, sukujen, yhdistysten, säätiöiden ja yritysten arkistoja.

Toimintansa alusta eli vuodesta 2012 alkaen Saamelaisarkisto on vastaanottanut 70 yksityisarkistoa, joista osa on siirretty Saamelaisarkistoon Saamelaismuseo Siidasta, mutta myös Kansallisarkiston Helsingin ja Oulun toimipaikoista.

Aineistot palvelevat monipuolisesti monitieteellistä saamentutkimusta, mutta myös omasta suvun, perheen ja kotipaikan historiasta kiinnostuneita kansalaisia.

Saamelaisarkiston kokoelmat käsittävät noin 300 hyllymetriä, josta valtaosa on järjestämätöntä. Lisäksi Saamelaisarkistossa on runsaasti audiovisuaalista sekä ääniteaineistoa, joita säilytetään omassa niille tarkoitetussa nauhoitearkistossa.

Myös saamelaisviranomaiset siirtävät pysyvästi säilytettävät paperiasiakirjansa Saamelaisarkistoon.