Haku

14.06.2017

EU-hanke kokoaa paikallishistoriaa verkkoon

Kansallisarkisto on mukana Euroopan komission rahoittamassa Community as Opportunity (CO:OP) -hankkeessa, jonka muodostavat 17 eurooppalaista arkistoa ja yliopistoa. Yksi hankkeen päämääristä on edistää yksityisten ihmisten hallussa olevien historiallisten asiakirjojen ja kuvien digitointia ja julkaisua.

Hanke on järjestänyt eri paikkakunnilla joukon Tuo historiasi -digitointitapahtumia, joihin paikalliset ovat voineet tuoda kotiarkistoistaan asiakirjoja ja kuvia ja digitoida ne. Hankkeessa tuotetaan karttapohjainen, digitaalinen alusta (ns. topoteekki), jolla digitointipäivässä kootut dokumentit julkaistaan. Näin tietyn paikkakunnan asukkaiden julkaisemat dokumentit ovat kätevästi kaikkien saatavilla yhdessä paikassa.

Suomen topoteekeista ensimmäinen, Sastamalan Suodenniemen Topoteekki on nyt avattu yleisön katsottavaksi ja käytettäväksi. Se sisältää noin 320 kuvaa tai asiakirjasivua sekä yhden äänitallenteen. Topoteekki löytyy osoitteesta http://suodenniemi.topoteekki.fi.

Lähiaikoina avautuvat myös Ikaalisten, Mikkelin, Kaarinan Piikkiön ja Mäntsälän topoteekit. Lisäksi syksyllä on tarkoitus käynnistää Saamenmaan alueen topoteekki.

Lisätietoja:

  • kehittämispäällikkö Tomi Ahoranta, 029 533 7004, etunimi.sukunimi@arkisto.fi