Näyttelymme

Viapori-Suomenlinna – Kolmen valtakunnan linnoitus 1748–2021

22.12.2021: Koronatilanteen ja alkavan remontin takia Kansallisarkiston näyttely on suljettu maaliskuun 2022 loppuun asti. Suomenlinnakeskus on toistaiseksi auki.

Laaja Suomenlinnan historiaa 1700-luvulta 2020-luvulle esittelevä näyttelykokonaisuus on avoinna Kansallisarkistossa ja Suomenlinnakeskuksessa 30.9.2022 saakka. Näyttely juhlistaa Ehrensvärd-seura ry:n – Samfundet Ehrensvärd rf:n toimintaa Suomenlinnan hyväksi. Seuran tehtävänä on Suomenlinnan ja sen historian tunnetuksi tekeminen niin suurelle yleisölle kuin tutkijoillekin. Sen perustamisesta tulee toukokuussa kuluneeksi sata vuotta. 

Viaporin-Suomenlinnan linnoitus on kuulunut kolmeen valtakuntaan, Ruotsin kuningaskuntaan 1748–1808, Venäjän keisarikuntaan 1808–1918 ja vuodesta 1918 Suomen tasavaltaan. Moninaisen historiansa vuoksi linnoitus kuuluu kansainvälisesti kiinnostavien autenttisten kulttuuriympäristöjen joukkoon ja on nykyisin myös Unescon maailmanperintökohde. 

Augustin Ehrensvärdin maalaus Näkymä Suomenlinnaan, Nationalmuseum, Tukholma.

Näyttelyt esittelevät Viapori-Suomenlinnan historiaan liittyviä alkuperäisaineistoja. Näyttelyssä esiteltävät asiakirjat ja esineistö kootaan pääasiallisesti Kansallisarkiston kokoelmista sekä Ruotsin ja Venäjän museoista ja arkistoista. Tiedossa on paljon kiinnostavaa asiaa ja upeaa nähtävää kuninkaallisesta laivastosta, laivanrakennusperinteestä, merellisistä sotataidoista, kuninkaista, aluksista, venäläisistä vaikuttajasuvuista ja elämästä pääkaupungin kupeessa, unohtamatta rakkautta ja romantiikkaa.

Ehrensvärd-Seuran ja Kansallisarkiston yhteistyössä toteuttama artikkelijulkaisu ”Viapori-Suomenlinna – Kolmen valtakunnan linnoitus 1748–2021” kertoo linnoituksen tarinan 1740-luvulta nykypäivään. Julkaisun ovat toimittaneet Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva sekä tutkimusjohtaja Päivi Happonen.

Lue lisää näyttelyn verkkosivuilta: kolmenvaltakunnanlinnoitus.kansallisarkisto.fi

Ryhmien ennakkovaraukset Kansallisarkiston näyttelyyn: ka.tiedotus@kansallisarkisto.fi


Seilin saaren asiakirjakätkö esillä Kansallisarkiston Turun toimipaikassa

Näyttelyssä on esillä Nauvon (nyk. Parainen) Seilin saarelta vuonna 2010 löytynyt asiakirjakätkö, joka oli pakattu peltipurkkiin ja piilotettu kiven koloon metsän keskelle. Löytö kuuluu Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen kokoelmiin.

Vasta vuonna 2018 pullojen sisältö pystyttiin avaamaan ja dokumentoimaan Kansallisarkistossa ulkopuolisen rahoituksen turvin. Kirjelappusten kirjoittajan Saima Rahkosen elämäkertaa esitellään lähemmin toimittaja Susan Heikkisen tietokirjassa "Pullopostia Seilin saarelta" (SKS, 2020).  Myös löydön tekijä, emeritusprofessori Ilppo Vuorinen kertoo kirjassaan "Seili – elon kirjoa" (Kustannus Aarni, 2020) tämän löydön vaiheista.

Näyttely on avoinna Kansallisarkiston Turun toimipaikassa (os. Aninkaistenkatu 11).

Seili-näyttely Turun toimipaikassa