Uutiset

12.04.2016

Helvi Sipilän arkisto tutkijoiden käyttöön

Varatuomari, ministeri Helvi Sipilän arkisto on järjestetty. Helvi Sipilä os. Maukola (5.5.1915 – 15.5.2009) teki merkittävän uran mm. YK:n apulaispääsihteerinä ja yhtenä ensimmäisistä oman asianajotoimiston perustaneista naisjuristeista. Sipilä edisti kansainvälisellä tasolla naisten asemaa ja humanitaarisia asioita sekä vapaaehtoistyön että varsinaisten työtehtäviensä kautta.

Helvi Sipilän arkisto sisältää runsaasti YK-toimintaan liittyviä, mm. naisten asemaa ja perhesuunnittelua sekä ihmisoikeuksia käsitteleviä asiakirjoja ja valokuvia. Arkistossa on laajasti kirjeenvaihtoa, matkustusasiakirjoja, puheita, kirjoituksia sekä asioiden valmisteluun liittyviä luonnoksia ja tausta-aineistoa.

Helvi Sipilä toimi myös aktiivisesti partioliikkeessä sekä kotimaassa että kansainvälisellä tasolla. Sipilän arkisto sisältää asiakirjoja varsinkin 1950- ja 1960-luvuilta, jolloin hän toimi mm. Partiotyttöjen maailmanliiton (WAGGGS, World Association of Girl Guides and Girl Scouts) maailmankomitean jäsenenä sekä uusien jäsenmaiden neuvonantajana. Arkistossa on myös runsaasti Zonta-toimintaan liittyviä asiakirjoja erityisesti hänen toimikaudeltaan Zonta International -järjestön presidenttinä 1968–1970.

Sipilä oli Suomen ensimmäinen naispuolinen presidenttiehdokas. Tähän ehdokkuuteen liittyviä asiakirjoja arkistossa on melko vähän. Toimintaan kotimaassa liittyy kuitenkin mm. laaja tapahtumien ja matkojen aineisto. Tässä aineistossa on puheita, esitelmiä, matkasuunnitelmia, kirjeenvaihtoa sekä luonnosasiakirjoja.

Valokuvia arkistoon sisältyy runsaasti. Osa valokuvista on jätetty alkuperäiseen yhteyteensä eri asiakokonaisuuksiin, mutta erillään olleet valokuvat on järjestetty omaksi kokonaisuudekseen. Valokuvat liittyvät pääosin Sipilän työtehtäviin ja matkoihin. Perhekuvia tai yksityisluonteisia kuvia aineistossa on vain muutamia.

Kansallisarkistossa säilytettävän Helvi Sipilän arkiston käyttöön tarvitaan arkistolaitoksen pääjohtajan myöntämä käyttölupa. Lisäksi valokuvien ja käsikirjoitusten käytössä on huomioitava tekijänoikeudet. Rekisteröityneet käyttäjät pääsevät selaamaan arkiston luettelointitietoja Astia-verkkopalvelussa.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Kaisla Savola, Hämeenlinnan maakunta-arkisto, puh. 029 533 7150, etunimi.sukunimi@arkisto.fi

ylitarkastaja Kenth Sjöblom, Kansallisarkisto, puh. 029 533 7103, etunimi.sukunimi@arkisto.fi