Luovuta yksityisarkistosi Kansallisarkistoon

Voit yksityishenkilönä, perheen tai suvun jäsenenä tai järjestön tai yhdistyksen edustajana luovuttaa yksityisarkistoaineistoja Kansallisarkistoon. Otamme vastaan valtakunnallisesti ja alueellisesti merkittäviä aineistoja mm. keskeisiltä poliitikoilta ja yhteiskunnallisilta vaikuttajilta, johtavilta virkamiehiltä, merkittäviltä tutkijoilta ja kulttuurihenkilöiltä, eri sektoreilla vaikuttaneilta suvuilta ja perheiltä, historiallisilta kartanoilta sekä järjestöiltä. Otamme vastaan myös merkittäviä yhteiskuntailmiöitä dokumentoivia arkistoja.

Otamme vastaan aineistoja ainoastaan lahjoituksina ja vain sellaisia aineistoja, jotka kuuluvat Kansallisarkiston hankintapolitiikan piiriin. Aineistoja otetaan vastaan mahdollisimman eheinä kokonaisuuksina ja esimerkiksi järjestöjen osalta emme pääsääntöisesti ota vastaan 10 vuotta nuorempaa aineistoa. Emme myöskään ota vastaan homeisia, muuten huonokuntoisia tai täysin käsittelemättömiä aineistoja.

Luovuttajana sitoudut osallistumaan aineistojen luovutuskuntoon saattamiseen. Vastaat lisäksi aineiston fyysisestä toimittamisesta Kansallisarkiston siihen toimipaikkaan, jonne aineiston katsotaan kuuluvan. Luovuttajana sinun tulee todistaa olevasi oikeutettu luovuttamaan kyseinen aineisto.

Päätös aineiston mahdollisesta vastaanottamisesta edellyttää useimmiten selvitystyötä, joten sinun kannattaa varautua siihen, ettemme voi tehdä päätöstä aineiston vastaanotosta Kansallisarkistoon välittömästi.

Tietoa palvelusta

  • Yleinen neuvonta ja ohjaus on maksutonta.
  • Laajat ohjaustehtävät määritellään konsultoinniksi. Konsultointi on aina maksullista.
  • Vastaanotetun aineiston käsittelystä (järjestämisestä sekä suojustamisesta) saattaa aiheutua kustannuksia, joista luovuttajan kanssa sovitaan etukäteen.
  • Hinnat perustuvat Kansallisarkiston hinnastoon.

Kun haluat lahjoittaa yksityisarkistoaineistoja

  • Ota yhteyttä Kansallisarkistoon (kirjaamo@arkisto.fi)
  • Muista kertoa riittävästi taustatietoa tarjoamastasi aineistosta: kenen aineistosta on kyse, miltä ajanjaksolta se on, kuinka paljon sitä on ja millaisia erityyppisiä kokonaisuuksia siihen sisältyy (esim. kirjeenvaihtoa, päiväkirjoja, pöytäkirjoja, valokuvia, lehtileikkeitä).
  • Kun saat tietää, onko Kansallisarkisto oikea säilytyspaikka nimenomaan sinun aineistollesi, voit neuvotella luovuttamiseen liittyvistä ehdoista, yksityiskohdista ja käytännön järjestelyistä.
  • Arkistoja vastaanotettaessa allekirjoitetaan vastaanottotodistus tai solmitaan luovutussopimus, jossa määritellään mahdolliset käyttörajoitukset ja muut aineistoon liittyvät ehdot.

Ohjeita luovuttajalle