Hyppää pääsisältöön

Näin tilaat kantakortin

Mikä on kantakortti?

Kantakortti on jokaisesta puolustusvoimissa palvelusta suorittaneesta laadittu asiakirja, joka sisältää tiedot hänen palveluksestaan puolustusvoimissa kutsuntoihin osallistumisesta joko kotiuttamiseen, kaatumiseen tai eläkkeelle jäämiseen saakka.

Kantakorttiin on merkitty yksityiskohtaisia tietoja siinä mainitun henkilön palveluspaikasta ja -ajasta, hänen palkitsemisistaan ja rangaistuksistaan, ylennyksistä ja mahdollisista sodan ajan taistelupaikoista.

Ensimmäiset järjestelmällisesti laaditut kantakortit tehtiin vuonna 1897 syntyneelle ikäluokalle. Uusimmat Kansallisarkistossa säilytettävät kantakortit koskevat vuonna 1949 syntynyttä ikäluokkaa. Tätä uudempia kortteja säilytetään Sotilaslääketieteen arkistossa Viitasaarella.

Lisätietoa sodanaikaisesta palveluksesta voit etsiä joukko-osastojen sotapäiväkirjoista. Kansallisarkistossa olevat sotapäiväkirjat on suurimmalta osin digitoitu, ja ne ovat luettavissa Digitaaliarkistossa. Tietoa sotapäiväkirjoista sekä neuvoja sotapäiväkirjojen hakuun löytyy Arkistojen Portti -käyttäjäpalvelusta.

Miten tilaan kantakortin?

Voit tilata kantakortin Astia-verkkopalvelun kautta:

  • Tunnistaudu verkkopalveluun ensin verkkopankkitunnuksillasi (Suomi.fi-tunnistus)
  • Tämän jälkeen anna yhteystietosi
  • Voit tilata kantakorttikopiot tai alkuperäiset asiakirjat Rauhankadun tutkijasaliin (Puolustushallinnon henkilöasiakirjatilaus) kohdasta "Asiakirja- ja tietopyynnöt".

Mikäli tilaaminen Astia-verkkopalvelun kautta ei ole sinulle mahdollista, ota yhteyttä Kansallisarkiston kirjaamoon

  • kirjaamo@arkisto.fi
  • puh. 029 533 7400 (kirjaamon puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 10-15)

Jos haluat tulla tutkimaan kantakortteja paikan päälle Kansallisarkistoon (Rauhankatu 17, Helsinki) eikä tilaaminen Astia-verkkopalvelun avulla ole sinulle mahdollista, tee tilaus etukäteen Kansallisarkistossa. Saat ilmoituksen sähköpostiisi, kun asiakirjat ovat käytettävissäsi. Tilausta ei voida toimittaa samana päivänä.

Tutkiminen Kansallisarkistossa on maksutonta. Kopioista veloitamme hinnaston mukaisen maksun sekä toimitusmaksun. Kopioiden toimitusaika on kuukausi.