Venäjä-yhteistyö

Kansallisarkiston Venäjä-yhteistyö on osa kansainvälistä tutkimus- ja kehittämistoimintaa, jonka tavoitteena on hankkia Venäjän arkistoissa säilytettäviä Suomea koskevien asiakirjojen digitaalisia kopioita ja edistää näiden asiakirjojen monipuolista tutkimuskäyttöä. Kansallisarkiston ja Venäjän arkistojen yhteistyö pohjautuu Kansallisarkiston ja Venäjän federaation arkistoviraston (Rosarhiv) viisivuotiseen puitesopimukseen, joka solmittiin ensimmäisen kerran vuonna 2005 ja joka on uusittu vuosina 2010, 2015 ja 2018.

Vuoden 2020 alkuun mennessä Kansallisarkisto on solminut 56 yhteistyösopimusta useiden arkistojen kanssa Venäjällä, Valko-Venäjällä, Kazakstanissa, Georgiassa, Armeniassa, Azerbaidzhanissa ja Ukrainassa, sekä puitesopimuksia Venäjän federaation arkistoviraston, Venäjän Historiallisen Seuran, Karjalan Tasavallan kulttuuriministeriön, Pietarin arkistokomitean, Murmanskin alueen arkistonkomitean, Sverdlovskin alueen arkistojen hallinnon, Venäjän valtion historiallisen kirjaston ja Boris Jeltsinin presidentillisen kirjaston kanssa. Osa sopimuksista on maksullisia sopimuksia ja osa vaihtosopimuksia, sekä edellä mainitut puitesopimukset.

Hankitut digitaaliset asiakirjat on tallennettu Digitaaliarkistoon, mutta ne ovat käytettävissä nykyisten sopimusten perusteella ainoastaan Kansallisarkiston tutkijasaleissa. Asiakirjoja koskevat viitetiedot löytyvät arkistotietokannasta. Vuoden 2019 loppuun mennessä Venäjältä on hankittu yli miljoona asiakirjaotosta. Pääosa asiakirjoista liittyy poliittiseen historiaan.

Hankintaa koskevista linjauksista keskustellaan tutkijayhteisön ja tutkimusprojektien kanssa, jotta niiden todellisiin aineistotarpeisiin pystytään vastaamaan.   

Lisätietoja

  • Hankittu aineisto ja sopimukset: kehittämispäällikkö Dmitri Frolov
  • Hankittujen aineistojen käyttö: tutkija Anna Vartiala
  • Hankintapolitiikka ja tutkimuskäytön edistäminen: tutkimusjohtaja Päivi Happonen tai kehittämispäällikkö Anne Wilenius
  • Yhteydenotot etunimi.sukunimi@kansallisarkisto.fi