Hyppää pääsisältöön

Aineistot Oulussa

Kansallisarkistossa Oulussa säilytetään alueella toimivien ja toimineiden valtion alue- ja paikallishallinnon viranomaisten arkistoja.

Kunnat ja kaupungit säilyttävät itse omat asiakirjansa. Kansallisarkistossa on yksittäisten lakkautettujen kuntien arkistoja, näistä merkittävin on Petsamon kunnan arkisto. Täällä säilytetään lisäksi toimialueen niin sanottuja vanhojen kaupunkien raastuvanoikeuksien ja maistraattien arkistoja.

Lisäksi reilut 60 Oulun ja Lapin läänin seurakuntaa on tallettanut vanhimmat asiakirjansa Kansallisarkistoon Ouluun. Ne ovat tutkijoiden käytössä alkuperäisinä lukuun ottamatta väestörekisteriasiakirjoja, jotka ovat käytettävissä vain mikrofilmeinä.

Merkittävän osan aineistosta muodostavat myös noin 2500 yksityisen arkistonmuodostajan, siis yksityishenkilöiden, yhdistysten ja liikeyritysten arkistot. Lestadiolaista lähetysliikettä edustavien ja sitä lähellä olevien yhdistysten ja yksityishenkilöiden arkistoista on muodostettu kokonaisuus, Laestadiana-kokoelma.

Tämän lisäksi tutkijoiden käyttöön on hankittu jäljennöksiä Pohjois-Suomea koskevista asiakirjoista niin Suomen muista arkistoista kuin ulkomaisista, lähinnä ruotsalaisista ja norjalaisista arkistoista.

Oulussa säilytetään maailman tunnetuimman pohjoissuomalaisen, Joulupukin, arkistoa. Vuodesta 1997 lähtien arkistoon on vuosittain liitetty otos eri puolilta maailmaa Joulupukille lähetetyistä kirjeistä.