Hyppää pääsisältöön

Aineistot Jyväskylässä

Kansallisarkistossa Jyväskylässä säilytetään alueen valtion viranomaisten arkistoja, kirkollisia arkistoja sekä yksityisarkistoja. Viranomaiset luovuttavat 40 vuotta vanhemmat pysyvästi säilytettävät asiakirjansa tänne.

Yhtenäiset asiakirjasarjat viranomaisarkistoissa alkavat yleensä 1700-luvun loppupuolelta. Vanhin asiakirja on latinankielinen kirje vuodelta 1535. Jyväskylä on tunnettu koulukaupunki, joten koulujen ja oppilaitosten arkistot ovat tärkeä osa viranomaisaineistoa.

Kansallisarkisto on tallettanut Jyväskylään muun muassa Senaatin toimituskuntien kirjekonseptit ja konseptipöytäkirjat, osan Siirtoväen korvausarkistosta sekä Suomen Huolto ry:n arkiston.

Asiakirjoja on yhteensä noin 6,3 hyllykilometriä ja karttoja noin 65 000 kpl. Yksityisarkistojen osuus aineiston kokonaismäärästä on noin 2,3 hyllykilometriä.

Säilytettävien arkistojen ja osin myös arkistohakemistojen tiedot löytyvät arkistotietokannasta. Paperimuotoiset arkistohakemistot ovat tutkijasalissa. Lainhuudoista, perukirjoista, mikrofilmeistä ja osin kartoista on manuaaliset hakemistot.

Alkuperäisen aineiston lisäksi on runsaasti mikrofilmattua materiaalia, noin 13 000 mikrofilmirullaa ja noin 165 000 mikrokorttia. Huomattava osa mikrofilmatusta aineistosta on seurakuntien kirkonkirjoja. Lisäksi on hankittu mikrofilmejä muun muassa voudin- ja läänintiliasiakirjoista sekä tuomiokirjoista. Jyväskylän yliopiston historian laitos on tallettanut mikrofilmikokoelmansa tänne.

Kirkonarkistojen mikrofilmirullat ja -kortit (pdf)