Petteri Laiti - AIDA-project - Arctic Indigenous Design Archives

Petteri Laiti

(s.1950)

Duojár

Petteri Laiti (s.1950) on duodjin pioneeri ja Lapin Yliopiston kunniatohtori, jonka tuotanto kattaa perinteisen saamenkäsityön ja taidekäsityön sekä uniikkeja teoksia poronsarvesta, nahasta, pahkasta sekä hopeasta ja kullasta.

Petteri Laiti oppi pienestä pitäen kuinka erilaisia työkaluja käytettiin, sillä hänen isänsä valmisti ahkioita, rekiä, porovaljaita, säilytyslaatikoita ja koreja. Saamenkäsitöiden valmistamisen Petteri aloittikin jo kouluikäisenä 60-luvulla, kun hän lomien aikana valmisti esimerkiksi voirasioita, joita sitten vaihtoi juhlavaatteisiin paikallisten kauppiaiden kanssa.

Petteri Laiti aloitti työskentelyn 1965 metsä- ja rakennustöissä sekä poronhoidossa parissa. Hänen veljensä Ilmari Laiti, joka oli opiskellut käsityötä ja työskennellyt Laurin pajassa Rovaniemellä, aloitti käsityökurssit Inarissa vuonna 1972. Petteri suostuteltiin kouluttamaan käsityöläisiä. Hän muutti Inariin, osallistui kursseille ja alkoi myös itse opiskella duodjia.

Vuonna 1975 Petteri Laiti valmistui Lahden opettajaopistosta käsityöopettajaksi ja sai muodollisen pätevyyden opettaa. Vuosina 1980–1984 hän opiskeli hopeasepäksi Lahden kultaseppäkoulussa ja pian sen jälkeen sai jalometalliteollisuuden tutkintotodistuksen. Sittemmin oppilaitokset sulautuivat osaksi Lahden muotoiluinstituuttia. Vuonna 1995 Petteri Laiti perusti Samekki-yhtiön (www.samekki.fi). Eläkkeelle jäämisensä jälkeen vuonna 2015, hänen poikansa Sami Laiti on ottanut yrityksen haltuunsa ja jatkaa isänsä jalanjälkiä.

Petteri Laiti on osallistunut noin 70 näyttelyyn Suomessa ja Pohjoismaissa, Alankomaissa, Färsaarilla, Italiassa, Espanjassa, Kanadassa, Pohjois-Amerikassa, Japanissa ja Venäjällä. Hänelle on myönnetty useita palkintoja työstään . Keväällä 2019 hänelle myönnettiin kunniatohtorin arvo Lapin yliopistossa.

Arkisto

Petteri Laitin arkisto koostuu useista yksinoikeudella luovutetuista audiovisuaalisesta materiaalista: dokumenteista, mainoksista ja lyhytelokuvista, jotka kertovat hänen elämästään ja työstään. Aineistot ovat digitalisoitu.

[SA-FI]