Duodjin opiskelijat – - AIDA-project - Arctic Indigenous Design Archives

Duodjin opiskelijat –

Perinteen säilyttäjät

AIDA -hankkeen aikana Sámi allaskuvla isännöi duodji-koulutuksia liittyen AIDA:n teemoihin yhdessä Ájtte-museon ja Saamelaisarkiston kanssa. Tällä sivulla on tietoa kursseista, osasta opiskelijoista ja heidän töistään.

Lue myös:
Gunvor Guttorm (Duodjin professori, Sámi allaskuvla): Mitä on duodji?

 

Kurssi: Duodji ja digitaaliset narratiivit

Duodje- ja digitála muitalusat (suom. duodji- ja digitaaliset narratiivit) -kurssi on osa Interreg AIDA I-hanketta (Arctic Indigenous Design Archives). Kurssin tarkoituksena on ollut kouluttaa opiskelijoita hyödyntämään museoita ja arkistoja duodjin perustana. Opiskelijat oppivat kurssin aikana kuinka valmistaa visuaalisesti miellyttävää duodjia ja duodjin sisältämästä suuresta tarinallisuudesta. Kurssin aikana käytännön toteutuksen ja muotoilun merkitystä painotettiin opiskelijoiden harjoitellessa tuotteen valmistamista ja tarinallisuutta.

Kurssilla opiskelijat ovat käyttäneet digitaalisia tekniikoita luodakseen töidensä tarinallisuudesta vahvempia ja näkyvämpiä. He ovat syventyneet uudenkaltaiseen muotoiluun ja duodjin suunnitteluun perehtymällä duodjin tekijöihin ja duodji-esineistöön museoarkistoissa ja muissa vastaavissa muistiorganisaatioissa sekä kokeilemalla tekniikoita, työkaluja ja materiaaleja. Kurssilla opiskelijat ovat oppineet käyttämään olemassa olevia lähdeaineistoja työskentelynsä ja oman duodjin ja digitaalisen narratiivin luomisen pohjana.

Kurssin luento- ja opetussisällöt, esim.: Maja Dunfjeld luennoi perinteisistä saamelaisista kuvioista, symboleista ja ornamentiikasta. Jorunn Veiteberg kertoi myös ornamentiikasta, mutta myös tarinankerronnasta. Gunvor Guttorm jakoi kokemuksiaan duodjista ja kuinka yhdistää tarinankerrontaa ja saamelaista perinnekäsityötä. Randi Marainen piti hopea-työpajan AIDA-projektissa, jonka teema oli perinteiset saamelaisvyöt. Lena Stenberg luennoi väreistä, muotoilusta ja 3D -muotoiluprosesseista. Sonya Kelliher Combs kertoi taiteestaan, jota inspiroi hänen Alaskan alkuperäiskansoihin kuuluva Athabascan- ja Inupiaq -kulttuuriperintönsä. Combsin työpajassa Sámi allaskuvlan opiskelijat oppivat työstämään materiaaleja kuten mursun suolisto. Johan Kauppi opetti opiskelijoille InDesign- ja Photoshop-ohjelmistojen käyttöä ja soveltamista osana muotoiluprosessia.

 

Opiskelijat ja kurssityöt

Niillasa Lásse Monica or Monica Blind-Påve

  • Pieni käsilaukku
  • Vyö

Migál Elle Iŋggá Máret Susánná or Marit Susanna Eira

  • Lihkkobaste (Onnen lusikka)
  • Boagánboalut (Vyönapit)

Johan Ándde Ánne Rávnná Bireha Biijja Rávdná or Rauna Vieltojärvi

  • Ruokalaukku
  • Käsilaukku

 

AIDA-blogipostaukset Duodji ja digitaaliset narratiivit -kurssista:

[19/01/2018] Duodje- ja digitála muitalusat -course was organized by AIDA- project in Sámi University of Applied Sciences 
[22/05/2017] Duodje- ja digitálamuitalusat -oahppu álgá čakčat

Yhteystiedot

Sámi Arkiiva
Inker-Anni Linkola-Aikio,
kirjaamo@arkisto.fi

Sámi allaskuvla
Gunvor Guttorm,
postmottak@samiskhs.no

Ájtte, Duottar- ja sámemusea
Anna Westman Kuhmunen,
info@ajtte.com