Etusivulle Näyttelystä Sisällysluettelo Oulun maakunta-arkisto
Tornionjoki -
rajajoki


Edellinen Seuraava
TORNIONJOKI - RAJAJOKI              1/4

TORNIONJOKI - RAJAJOKI

Tornionjoesta tehtiin rajajoki Haminan rauhassa 17.9.1809, joka päätti Suomen sodan (1808–1809) Venäjän keisarikunnan ja Ruotsin kuningaskunnan välillä. Keskiajalta lähtien Upsalan arkkihiippakunnan ja Turun hiippakunnan raja oli kulkenut Kemijoen ja Kaakamajoen välissä virtaavaa Rajajokea myöten ja Olkijoen aseleposopimuksessa 19.11.1808 olikin määrätty, että Ruotsin oli vedettävä joukkonsa Kemijoen pohjoispuolelle. Keväällä 1809 venäläiset kuitenkin marssivat Tornion ohi aina Kainuunjoelle (Kalix älv) saakka. Raja vedettiin Tornionjokeen ”diplomaattisena kompromissina”.

Rauhan myötä Tornionlaakso ja Tornion Lappi jaettiin valtiollisesti kahtia. Venäläisen osapuolen tarkoituksena oli supistaa yhteydet rajan yli niin vähiin kuin mahdollista. Perinteikäs yhteiselo Tornionjoella ja joen poikki ei kuitenkaan koskaan lakannut vaan väylänvartiset ovat jatkaneet vilkasta sosiaalista ja taloudellista kanssakäymistään valtioelinten ja viranomaisten kulloisestakin suhtautumisesta riippumatta.

Asiakirja: Maaherra Ehrenstolpen virallinen ilmoitus Tornion maistraatille Tornion kaupungin siirtymisestä Venäjän keisarin alaisuuteen 11.10.1809: ”Torneå Elf bestämd som Riks-gränts så att Staden och allt det Land som ligger på östra sidan af nämnde Elf tillhör Hans Kejserliga Majtt”. Oulun lääninhallituksen lääninkanslian arkisto Da:11.Valokuvat: Maisemakuvia Tornionjokilaaksosta, Aavasaksa ja Ylitornio. Oulun maakunta-arkiston valokuvakokoelma.


Edellinen Seuraava